Olvasói levél 4 - Használtruha boltot nyitnék

2024/05/10. - írta: Kiss László D.

 

 

Tisztelt Kiss László!

Megvettem a könyveit és nagyon tetszett mind a kettő. Csak egy dolgot nem tudok még eldönteni. Azt, hogy itt nálunk Solton, milyen turit lenne érdemes megnyitni. Egy vállfás turit vagy  egy esőárasat. Mit gondol erről?

Üdvözlettel Ölyvesiné

 - Solt községháza - 

Kedves Ölyvesiné!

Köszönöm a levelét, fontos lenne mielőtt tanácsot adok, azt is tudni, hogy a kisváros melyik részén lenne a turi, mekkora alapterülettel illetve azt is, hogy a konkurens turik hogyan árulnak (esőárasan vagy vállfás turik vannak csak). Ha van nagy forgalmú esőáras turi és a többi vállfás turi csak vegetál mellette, akkor azt javaslom, hogy Ön is esőáras boltot próbáljon meg nyitni. A legnagyobb gond ezekkel egyébként az, hogy ha minden héten Ön vásárolja meg az original árut, akkor egy idő után elég nagy készlet halmozódhat fel a beragadt áruból. Láttam már ilyet. Érdemes inkább egy bizományosi rendszerben dolgozó nagykereskedéssel szerződést kötni, mert így Önnek sokkal kisebb kockázatot kell vállalnia. Sajnos egyébként az Ön környezetében, ilyen rendszerben forgalmazó nagykerről nincs ismeretem. Üdv. Kiss László

komment

Olvasói levél 3 - Használtruha boltot nyitnék

2024/05/06. - írta: Kiss László D.

 

Tisztelt Kiss László!

Egy turit szeretnék nyitni és a következőt gondoltam ki: Nem érné-e meg úgy csinálni ezt az egészet, hogy kimennék Ausztriába és egy ottani nagykereskedésben megvásárolnám a ruhákat és akkor nem kell a hazai nagykereskedőknél drágán megvennem a ruhákat, és még az út díjam sem lenne olyan sok, mivel nem Angliába mennék az áruért csak ide a sógorokhoz. Mit gondol erről? Vannak jó nagykerek Ausztriában? 

Üdvözlettel T. Attila

 

Tisztelt T.Attila

Sajnos ausztriai nagykereskedésekkel még nem volt kapcsolatom, de osztrák árut már láttam. Az nem volt szép, sőt azt mondanám, hogy elég gyenge volt. Egy ismerősöm hozta be tonna számra éveken keresztül az "original" gyűjtést Ausztriából, de sosem láttam nála krém ruházatot, és extrát is csak nagyon elvétve. Ő is kiskereskedő volt. Igazából csak annyit akartam ebből kihozni, hogy mindenképpen érdemes kimenni egyszer Ausztriába is, és ott 2-3 gyűjtőhelyet megnézni és esetleg be is vásárolni náluk, de végül csak azoknál vásároljon rendszeresen, akik valóban "original" gyűjtést adnak Önnek tovább, mert szerintem az ismerősömet éveken keresztül már kint leválogatott hamis original áruval látták el.

Üdvözlettel Kiss László

komment

Olvasói levél 1 - Használtruha üzletet vennék át

2024/05/02. - írta: Kiss László D.

- A békéscsabai kórház bejárata - 

 

Kedves Kiss László!

Már régóta gondolkozom azon, hogy használtruha boltot nyissak, talán most jött el ennek az ideje. A kórházzal szemben, ahol ápolónőként dolgozok van egy kis turkáló, amelyet a tulajdonos hölgy nyugdíjba vonulás miatt szeretne valakinek átadni. Az üzlethelyiség az Övé és természetesen bérleti díjat kell majd Neki fizetnünk. Ő már vagy 15 éve ezt csinálja és nagyon jól megy neki. Mivel évek óta hozzá járok vásárolni sokat beszélgetünk erről. Ő közvetlenül Hollandiába jár ki és ott egy nagykereskedésben válogatja ki a ruhákat egyesével, amelyek tetszenek neki. Évente csak 2-3 alkalommal megy ki és ilyenkor jól bevásárol. Csak krém ruhát árul. 3 millióért adná át a vállalkozást és ebben a következők lennének benne: 1 alkalommal kivisz magával, hogy együtt válogassunk a ruhákból. Megmutatná, hol szokott olcsón megszállni és bemutatna a tulajdonosoknak. Plusz a bolti készlet és van még neki raktáron kb. 3 tonna olyan ruha, amely az évek alatt halmozódott fel, olyan beragadt készlet féle. Mit gondol érdemes lenne átvenni? 

K. Beáta

 

Kedves K. Beáta!

Nagyon érdekes, amit itt leírt. Ha jól értem, akkor a vállalkozás elindításához 4 millió szükséges, hiszen, amikor Önök kimennének azonnal Ön elköltene legalább 1 milliót, hogy a következő 3-4 hónapra elegendő ruhája legyen a boltban. Több dolgot is érdemes azonban átnéznie illetve átgondolnia mielőtt a szerződést aláírják:

Az első, hogy ez a bolt úgy épült fel, hogy egy holland nagykereskedésből válogattak. Vajon Önben is van annyi erő, hogy évente 2-3 alkalommal ezt az óriási utat megtegye? Két nap oda, két nap vissza, két nap a válogatás. Ha Ön is kész ezt megtenni, akkor már csak egy dolgot kell megvizsgálnia. Mégpedig a könyvelést. Ha valóban nyereséges a vállalkozás, akkor mindenképpen érdemes átvennie. Azt vizsgálja meg legfőképpen, hogy a nyereségből, ha a bérleti díjat is ki kell majd fizetnie, akkor mennyi fog Önnek megmaradni. Hiszen a tulajdonos eddig saját maga felé nem fizetett bérleti díjat.

A 3 tonna beragadt ruha nagyon érdekes momentum. Két dolgot javasolnék az eltüntetésére. Érdemes lenne, mint krém ruházatot meghirdetni az interneten válogatási lehetőséggel és mondjuk 2000 Ft/kg áron kiárulni. Szerintem sok kiskereskedő remek alkalomnak tartaná és nagyon jutányosnak ezt az árat. Ön pedig lehet, hogy 4-5 hónap alatt kiárulna belőle 5-6 millió forintot, amelyből bőségesen visszajönne a befektetett pénze és így már sokkal jobban néz ki ez a vállalkozási lehetőség is. 

Vagy ha maradt még pénze a 4 millió forinton felül is, akkor nyisson egy másik turit is, ahová viszont ezt a 3 tonna ruhát viszi csak. Ott ezek a ruhák teljesen ismeretlenek lennének és senki sem látna benne beragadt készletet.

Üdvözlettel Kiss László

komment

Érdemes-e 2024-ben turkálót nyitni Magyarországon?

2024/01/01. - írta: Aranyosi Réka

 

 

     Azért gondoltam, hogy kivesézem ezt a kérdést, mert sok embertől halottam már erre a kérdésre igent mondani és halottam már nemet is. Arra gondoltam, hogy érdemes lenne talán ezt a kérdést egy kicsit jobban körüljárni.

     A válasz sajnos nem lehet egyértelmű. Mert a kérdés az, hogy milyet, mikor és hol?

     De vegyük is sorjában végig ezeket a kérdéseket.

 

Jól működnek ma a turik? Lehet ez az üzlet ma nyereséges is?

 

     Egy kicsit körülkérdeztem az elmúlt időszakban a használt ruha boltban utazók között, és azt az érdekes felfedezést tettem, hogy nagyon sok embernek jól megy ez a tevékenység, és nagyon sokan vannak, akiknek nem annyira megy jól.

     Vannak turkálók, amelyek évek óta jól működnek és vannak, amelyek csak megnyitnak és fél év múlva már be is zárnak. Azt gondolom, hogy a legfontosabb mint minden vállalkozás elindításánál a megfelelő hozzáállás és a megfelelő szakértelem.

     Az igazság az, hogy bár sorra nyílnak és zárnak a turkálók, mégis azt lehet mondani, hogy továbbra is ugyanannyi van még a falvakban és a városokban is, amennyi régen volt. Mondjuk 5-7000 lakosra számolhatunk 1-1 turkálót. Azonban érdemes azt is megvizsgálnunk, hogy kik is alkotják ezeknek a turkálóknak a tulajdonosi rétegét.

 

A tulajdonosi réteg szerkezete:

 

     Az első csoportba tartoznak azok, akik nem értenek ehhez az üzletághoz, most vállalkoznak először, de volt bátorságuk belevágni és most nyitottak. Nagyon sokan azt remélik, hogy egy új munkahelyet hoztak létre maguknak és mindenki csak arra várt, hogy Ők megnyissanak. Igazi meglepetés éri őket, hogy szinte, alig van vevőjük. A bolt éppen csak döcög, alig élnek meg, és jaj istenem miből fogjuk a bérleti díjat kifizetni! Sajnos legtöbbjüknek hamarabb elfogy a türelmük, és tegyük hozzá a pénzük is, minthogy megtanulnák ennek a szakmának, és vállalkozói létnek a csínját-bínját. Ők azok, akik kudarcként élik meg az egészet és azt mondják, hogy ez nem nekünk való.

     A legfőbb gond a felkészületlenség! Jó tanács: készülj fel a vállalkozás beindítására előtt! Például olvasd el a neten az erről a vállalkozásról szóló legtöbb cikket, blogot, stb. és javasoljuk, hogy szerezd be mindkét kötettét a Használtruha Sikerkönyveknek (www.hasznaltruha-sikerkonyv.hu), és próbáld alkalmazni a bennük leírtakat!

     A második csoportba azok tartoznak akik megnyitnak, csodás az árujuk és remekül van belőve a ruhák ára és minden csodásan működik. Egyik vevő hozza a másikat és jól forog az árujuk, de nem veszik észre, hogy azért mindig marad egy kevés minden szállítmányból és egy idő után egyre nagyobb a bedöglött árukészletük és a vevők is fogyogatnak (mert valljuk be, ki akar minden héten ugyanazok a ruhák között lapozgatni). Majd fél év, egy év után bezár a turi. Nem értik, hogy mi volt a baj és csak azt mondogatják, hogy nem volt rossz, de valami mással kellene most újra próbálkozni.

     A harmadik csoport az, aki bár egyetlen boltot üzemeltetnek, mégis megtalálják mindig annak a módját, hogy megújuljon mind az árukészletük mind a boltjuk és éveken keresztül sikeresen vezetik a vállalkozásukat. Nem egy ilyen csodás hölgyet ismerek személyesen.

     A negyedik csoportba tartoznak és valljuk be ők vannak ma Magyarországon a legkevesebben, akik nagyban akarnak játszani. Ők azok, akik az első két-három hónap sikeres működés után megnyitják a második majd a harmadik üzletüket és egy sikeres üzletpolitika segítségével szépen megélnek a boltok bevételéből, hálózatot működtetve, szépen forgatva az árukészletüket a boltjaik között.

     Az ötödik csoportba tartoznak azok, akik nagykereskedők és kiskereskedelmi hálózatot építenek a nagykereskedésük mellett. Bács-Kiskun Megyében Kecskeméttől délre is alakul egy bolthálózat 35-50 m2-es eladóterekkel, egy év alatt már a 10. boltjukat nyitják, és továbbiakat terveznek mivel nagyon szép a bevételük. Azonban ők saját maguk üzemeltetik boltjaikat. Hajdú-Bihar megyei központtal és a környező megyékben egy 35 boltot működtető hálózat működik. Épül ezen kívül egy olasz ruhát forgalmazó kiskereskedelmi hálózat is, mely a megyeszékhelyeket célozta meg, egyelőre 80-100 m2-es üzletekkel.

     A hatodik csoport, akik franchise rendszerben dolgoznak. A nagykereskedés ebben a rendszerben a kiskereskedelmi boltok között forgatja az árukészletet garantálva a heti 100%-ban változó készletet és az állandó minőséget. Ezek a rendszerek általában krém-extra vagy extra-első osztályú mix árukészlettel látják el a kiskereskedőket. Hatvan és környékén is franchise rendszerben van egy bolthálózat (Larimar), és ne felejtkezzünk el a derecskei Fantasy-ról sem.

     Ja és ne felejtsük el, hogy mindezek mellett ott van a Humana a Cream és a Háda bolthálózata is.

     Tehát a fenti körképből mindenki láthatja, hogy mi a mai valóság turik területén. Fontos, hogy ebben a kavalkádban, amikor még valaki csak a tervezés állapotában van, már akkor eldöntse, hogy Ő ezek közül a lehetőségek közül melyikben gondolkodik, és azt meg is valósítsa. Nagyon fontos a felkészülés. Az információ szerzés. Fontos, hogy már jó előre el kell kezdeni a nagykereskedéseket látogatni, könyvelőt keresni és konzultálni vele. Nyitott szemmel járni és megfigyelni mindent, a most is sikeresen működő turikban. Felkészülni és tapasztalatot szerezni a saját boltunk indításáig.

 

    Összefoglalva tehát elmondható, hogy vannak, akik ma is sikeresen tudnak turkálót üzemeltetni Magyarországon, csak jól kell kiválasztani a működési rendszert, a helyet és az időt a vállalkozás elindítására.

Érdemes fel is készülni előre a vállalkozásra, erre a legjobb felkészítést adja a Kezdő használtruha kiskereskedők kézikönyve. 

Aranyosi Réka

Ha komolyan gondolkozol turi nyitásában vagy érdekel az online bolt indítása nézz körül a www.hasznaltruha-sikerkonyv.hu oldalon is!

komment

Két kiadvány: Kezdő használtruha kiskereskedők kézikönyve és a Duplázd meg a bevételed! című e-book. Interjú Kiss Lászlóval a szerzővel

2023/12/27. - írta: Takács Thomas

 

 

"Hála Istennek ma már nagyon kevés olyan kiskereskedés nyílik meg Magyarországon, aki (ha tud a kiadványokról) nem vásárolja meg mindkét kézikönyvet, bolt nyitás előtt."

                                                                                                                                                                                      / Kiss László /

 

 Takács Tamás: Több mint egy éve jelentek meg a Használtruha Sikerkönyvek. Azon olvasók miatt, akik nem ismerik ezeket a kiadványokat kérlek pár szóban mutasd be őket.

Kiss László: Éveken keresztül vezettem Debrecenben használtruha kis- és nagykereskedést majd idővel csak nagykereskedést. Az évek során több mint 400 kiskereskedővel volt kapcsolatom, akik nagyon sok tapasztalatot adtak át nekem. Mindig is foglalkoztatott, hogy a saját és a nálunk vásárló kiskereskedők tapasztalatait egy e-bookban összegezzem, segítve ezzel a kiskereskedők, turi tulajdonosok munkáját és azokét, akik most szándékoznak turit nyitni. Több mint egy év kellett a kiadvány megírásához, végül két kiadvány készült el. Mint sokan ismerik is a Kezdő használtruha kiskereskedők kézikönyve és a Duplázd meg a bevételed! című e-bookok.

T. T.: Milyen volt az e-bookok fogadtatása?

K.L.: Nagyon jó volt a fogadtatás. Már az értékesítés első hónapjában kaptunk visszajelzést, hogy örülnek annak, hogy az interneten rátaláltak a honlapunkra, és hogy létezik ilyen kiadvány.

T.T.: Mik a tapasztalataid, milyenek az e-bookokról az olvasók visszajelzései?

K.L.: Már a megjelenéskor tudtam, hogy az e-bookok tartalmukkal telitalálatok, mivel a megírásuk után azt az átolvasó kiskereskedők és nagykereskedők - akik számára véleményezésre elküldtem-, mind nagyon jó véleménnyel voltak a kiadványokról. Természetesen többen, kritikával is éltek, amelyekkel én is egyetértettem és az adott helyeken módosítottam is az e-bookok tartalmán.

T.T.: Egy nagyon fontos dolog történt azonban, amelynek apropója is tulajdonképpen ez az interjú. Mi is történt?

K.L.: Az évforduló kapcsán egy kérdőívet fogalmaztam meg, melyet elküldtem minden korábban a kiadványokat megvásárló személynek. Tulajdonképpen a kérdőív több olyan dologra is fényt derített, amelyet addig nem tudtam, nem tudhattam.

T.T.: Mire gondolsz konkrétan? Megneveznél néhány dolgot?

K.L.: Például a válaszokból megtudtam azt, hogy a vásárlóim közzel 80%-a olyan személy, aki most tervezi a használtruha boltját megnyitni, és csak kb. 20%-uk az, aki már működő bolttal rendelkezik.

T.T.: Mire következtettél ebből?

K.L.: Két dologra. Az első, hogy a korábbi megérzésem helyes volt, miszerint nagyon sokan gondolkoznak ma Magyarországon azon, hogy turit nyissanak és, hogy számukra valóban fontos, hogy egy ilyen kiadvány segítse az indulásukat.

Bizonyára a legtöbb személy számára nyilvánvaló, hogy csak minden harmadik turi éri meg a 3. évet és csak minden 5. az amelyik akár évtizedekig is működik (az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ez az átlag igaz más tevékenységben induló kereskedelmi vállalkozásokra is ma Magyarországon). A bezárások okait vizsgálva első helyen áll a tapasztalatlanság. Az e-bookok pontosan ezt a tapasztalatlanságot igyekeztek megszüntetni, és valóban el is érték a céljukat. Hála Istennek ma már nagyon kevés olyan kiskereskedés nyílik meg Magyarországon, aki (ha tud a kiadványokról) nem vásárolja meg mindkét kézikönyvet, bolt nyitás előtt. Valljuk be ennek az is oka, hogy nagyon vevőbarát áron vannak kínálva, hiszen a kiadványokat együtt 7.000 Ft-ért lehet megvásárolni.

másik amit a kérdőívből megtudtunk, hogy a már bolttal rendelkezők nemcsak a második "Duplázd meg a bevételed!" című kiadványt hanem mindkettőt megveszik. Ennek több oka is lehet. Egyrészt nagyon sokan szeretnék az éppen csak vegetáló boltjukból egy virágzó vállalkozást csinálni, és ehhez ötletekre van szükségük és jó példákra. Ők azok, akik tudják, hogy akár csak egy jó ötlet is, amelyet most ismernek meg és vezetnek be, akár havi több 10 ezer forint bevételt is hozhat, szemben az egyszeri 7000 Ft-os kiadással. Az e-bookokban leírt dolgok így sokszorosan meg tudnak térülni. 

Másrészt a már bolttal rendelkezők szeretnék bővíteni a vállalkozásukat egy vagy két további üzlethelyiséggel és ezért mindenképpen szükségük van arra, hogy mindkét kiadványban leírt ötleteket ismerjék. 

Nekem a mai napig vérzik a szívem, amikor bemegyek egy-egy turiba és ott látom, hogy az általam javasolt változtatások, milyen komoly forgalom növekedést okozhatnának, de nem vásárolták meg a kiadványaim és így nem ismerték meg azokat.

 

T.T.: Volt-e olyan visszajelzés, hogy valami hiányzik a kiadványokból?

K.L.: Egyetlen ilyen visszajelzés érkezett. Konkrétan azt kifogásolta az úr, hogy nem kapott a kiadványokból részletes tájékoztatást a bizományos értékesítéssel kapcsolatban. Ez igaz is, de a jó hír az, hogy reagálva pontosan erre a visszajelzésre a kiadványokat ki fogom bővíteni két területtel. Az első természetesen a bizományosi értékesítés részletes leírása/kielemzése lesz sok-sok javaslattal, a másik pedig az online vállalkozás indítása lesz. Ezenkívűl ezeket a területeket két új kiadványban is részletesen ki fogom elemezni. Ez is sok-sok jó tanáccsal, példával, konkrét dolgokkal. 

 

T.T: Voltak-e negatív visszajelzések? Kaptál-e ilyeneket?

K.L.: Igen. Természetesen voltak. Egy hölgy például - aki egyébként korábban a nagykereskedésemnek állandó, nagyon jó vevője volt -, aki már több mint 8 éve vezet egy gyerek turi boltot dél-Magyarországon, megvásárolta mindkét kiadványt és úgy nyilatkozott, hogy bár a tartalommal egyetért, de sajnos új információt, sem olyan ötletet, melyet bevezethetne a boltjában nem talált, így kidobott pénznek érzi az 7000 Ft-ot.

Két másik személy a rendelés után azt kifogásolta, hogy sajnos félreértették a honlapon lévő információkat és papír könyv formájában postai úton várták a kiadványokat és nem nagyon örültek a pdf-ben kapott e-bookoknak. Ezek után több helyen még erősebben kihangsúlyoztam, a honlapon, hogy a kiadványok e-book formájában vannak. Ennek eredményeképpen ma már ilyen visszajelzéseket nem kapok.

T.T.: Tervezel-e újabb könyvet írni a használt ruha boltnyitás témájában?

K.L.: Nem, jelenleg nem tervezek ilyesmit, mivel a könyvek annyira részletesen tárgyalják ki a témát, hogy igazán sok mindent már nem nagyon lehet hozzátenni.

T.T.: Mi az, amit esetleg még tudni lehet a jelenlegi munkádról?

K.L.: Tulajdonképpen két területet tudnék kiemelni. Az egyik, hogy bevezettem a személyes konzultáció lehetőségét. Ennek során egy kész anyagot biztosítok olyan leendő kiskereskedőknek, akik az e-bookokból nem kaptak mindenre választ vagy további megerősítést szeretnének kapni valakitől a boltnyitásukra vonatkozóan, aki kompetensen tudja Öket tanácsolni.

Ezek a tanácsadások 1 órásak szoktak lenni, amelyek során a leendő kiskereskedők kapnak tőllem egy

- 14 pontos boltnyitási segédletet, amely tartalmazza azokat az információkat, hogy mely hivatalokba kell elmenni, és mire figyeljenek a boltkeresés és boltbérlés kapcsán (tűzoltóság, önkormányzati bejelentő, vállalkozás kiváltása, stb. témakörökben).

- Megkapják tőllem az ország legolcsóbb és legjobb ruháit forgalmazó nagykereskedéseinek listáját és néhány olyan külföldit, amelyekkel nagyon érdemes kapcsolatba lenni.

- Kalkulációt készítünk ha igénylik,

- és tulajdonképen minden kérdésre válaszolok, amely felmerül.

Ehhez a szolgáltatáshoz jött most be a nagykereskedések indítása is. Ugyanis vannak néhányan, akik nem kis-, hanem nagykereskedés indításában gondolkodnak. Mivel már 3 nagykereskedést is indítottam ezért elég alaposan ismerem ennek a folyamatát. Több, évtizedek óta működő nagykereskedést ismerek, átlátom a folyamataikat és a vevőkörüket. Tovább erősíti a tapasztalataimat, hogy több bezárt nagykereskedés működési hiányosságait is ismerem, amely tapasztalatokkal még többet tudok segíteni ezeknek a jövendő nagykereskedés tulajdonosoknak. 

 Takács Tamás: Köszönöm az interjút.

Kiss László: Én köszönöm a lehetőséget.

komment

Érdemes-e falun turkálót nyitni?

2023/03/11. - írta: Aranyosi Réka

 

 

Falun és városban is egyaránt szükség van igényes „új” ruhákra és kicsit viseltesebb első osztályú ruhákra. Hiszen van aki a munkahelyére vagy az iskolába keres krém-extra ruhát, de van, aki fizikai munkavégzéshez keres viseltesebb olcsó „tönkretehető” ruhákat. Mindkettőnek megvan a maga vásárlói rétege. Ha a kérdést egy kicsit átfogalmazzuk, pontosabb válaszokat is tudunk kapni a bennünk lévő kérdésekre.

 

Az igazi kérdés így szól:

Milyen jellegű turkálót érdemes falun nyitni, hogy meg tudjak belőle élni?

      Többféle turit is nyithatunk legyen az kis vagy nagy alapterületű. Azt gondolom, hogy itt is alkalmazni lehet azt a szabályt, amelyet Kiss László a Kezdő használtruha kiskereskedő kézikönyvében mint általános tapasztalatot megfogalmaz: „Hosszú távon nem tud nyereségesen üzemelni az a bolt, amely nem rendelkezik minimum 35 m2-es eladótérrel.” (5.oldal).      Természetesen vannak kivételek mint ahogy Ő is leír néhány esetet, de általánosságban azok a boltok tudnak hosszú távon fennmaradni, amelyek elérik a 30 négyzetmétert és még e mellett az alapterület mellett is viszonylag olcsó a bérleti díjuk.

     A legfontosabb minden tekintetben az, hogy az üzlethelyiség a legforgalmasabb helyen legyen megtalálható a faluban. Ezt az állítást az első példám nagyon szépen alátámasztja:

Reklám: 

Ha komolyan gondolkozol turi nyitásában vagy érdekel az online bolt indítása nézz

körül a www.hasznaltruha-sikerkonyv.hu oldalon is!

Első példa – Krém turi a faluban

      Egy alföldi kis falu, amely mindössze 3200 lelket számlál. Elég magas a munkanélküliség, de a 20-30 km-re lévő nagyvárosokba sokan bejárnak dolgozni. A faluban 2-3 élelmiszerbolt található, de a központjában van a legnagyobb. Az élelmiszerbolt mellett egy zöldséges és egy játék-ajándék bolt is található. Itt talált megfelelő helyet magának egy angol turkáló mely kb. 30-35 négyzetméter. Extrát és krémet tart a boltjában. A helyiek szerint elég magas árakon dolgozik a tulajdonos, mégis megél. Néhányan a falu központtól távolabb időnként „rányitnak” erre a boltra és nagyobb alapterülettel, folyamatos akciókkal és olcsóbb árakkal próbálják a központban lévő turival felvenni a versenyt, de egy-két év múlva mindig bezárnak. Ebből is látszik, hogy a helyszín fontosabb mint az árak!

 

Első osztályú turi a faluban

      Van olyan eset azonban, amikor a falu kifejezetten gyengébb minőségű ruhákat igényel, ennek ékes példája a második példánk:

     Határ menti 3900 lakosú kistelepülés, ahol főleg mezőgazdaságból és erdő gazdálkodásból élnek a helyiek. Nagyvárosok nincsenek a közelben. A legtöbben helyben próbálnak megélni. Így tesz az az 50 fölötti hölgy is, aki évek óta sikeresen működteti kilós turkálóját. Elmondása szerint leszerződött egy nagykereskedéssel, akik heti rendszerességgel 500 kg ruhát hoznak a részére, mely 70%-ban első osztályú, 30%-ban extra ruhát tartalmaz. Általában szezonálisak a ruhák, de azért vannak benne az eltérő szezonból is mindig. 1200 Ft-ért kapja kilóját az árunak, melyet 1800 Ft/kg-ért tesz ki a falusiaknak. Nem esőáras, egész héten minden nap ennyiért adja. Árucserénél lemérik az árut és ami hiányzik azt kell 1200 Ft-jával kifizetnie. A falu már hozzászokott mind a minőséghez mind az áruhoz. „Szépen megélek belőle, de azért nem lettem milliomos!” – vallotta be nekem, amikor a vállalkozásáról kérdeztem egyszer.

 

Extra – I. osztályú turi a faluban

      A harmadik példámban egy igen csak nagy alapterületű turkálót választottam, melynek kínálatát a tulajdonos speciális adottsága is formálta, illetve formálja ma is:

     4300 lakosú nagy munkanélküliséggel sújtott vidéken. A falu két munkalehetősége a volt TSZ és egy Baromfinevelde. A falu központjában áll egy 200 négyzetméteres nagy élelmiszerbolt, mellette egy kínai ruházati bolt, vagy 120 négyzetméteren. Kb. 20 méterre az út túloldalán évekkel ezelőtt nyitott egy 80 négyzetméteres üzlethelyiségben egy turi. A turi tulajdonosa azért itt nyitott, mert két krém turija van a kb. 25 km-re lévő nagyvárosban és elég sok beragadt áruja keletkezett az évek alatt és gondolta, hogy falun esetleg jobban el fogják azokat a darabokat vinni. Ez be is jött, de mivel ez egy elég nagy helyiség ezért vásárolt is bele I. osztályú árut is, hogy a helyiek minden igényét ki tudja szolgálni. 

Krém – extra turi a faluban

      A negyedik példát azért választottam, mert nem kell mindig mindenáron az eredeti elképzeléshez ragaszkodni. Ami nem működik az nem működik, de azért mindenre lehet találni megoldást csak időben kell lépni:

      Történetem főszereplői egy kis faluban nyitották meg turkálójukat, azonban, fél év után a gyenge forgalom miatt átköltöztették azt a közeli Szentesre, amely egy 30 ezres kisváros. Itt a korábbi árukészletre alapozva indították el a turijukat, amelynek lassan a profilja is elmozdult a sport irányába, lévén Szentes az egyik, legsportközpontúbb város ma Magyarországon. Így a helyszín megváltozásával az árukészlet összetétele is meg kellett, hogy változzon.

 

Ötödik példa

Határ menti település nagy átmenő forgalommal Borsodban. A turi már kb. 15 éve működik egy régi parasztházban 110 m2-en. A boltot ketten üzemeltetik. Minőség tekintetében extra-I.osztálynak mondanám. Nem hetente van árufeltöltés, hanem folyamatosan. Amikor látják, hogy valami kifogyóban van, akkor elmennek, megveszik a nagykereskedésben és kiteszik.

A bolt sikere három  pilléren áll:

  • az első a forgalmas utca, amelyen található,

  • a másik a hatalmas árukészlet, amelyben vásárolhatnak az emberek,

  • a harmadik pedig a hatalmas törzsvásárlói kör, amely az évek alatt kialakult.

 

     Összefoglalásul tehát el lehet mondani, hogy igen, van értelme falun vagy kistelepülésen is turit nyitni. Sőt mint a fenti példák is igazolják többféle turinak is van létjogosultsága. Nekünk kell mindig azt megnézni, hogy a konkrét település milyen adottságokkal, üres üzlethelyiségekkel rendelkezik, és ennek megfelelően kell dönteni a nyitásról, árukészletről. Azonban figyeljünk arra, hogy

  • ne legyen a központtól távol,

  • ne legyen 35 m²-nél kisebb alapterületű,

  • elfogadható áruminőséget kell tartani és

  • a helyi igényeket teljesen ki tudja szolgálni a mi kis vállalkozásunk.

Remélem kis cikkemmel sokaknak tudtam segíteni.

 

Kérés: biztosan sokaknak feltűnt, hogy cikkemben 3200 lelkesnél nagyobb települések turijait mutattam be. Kérem, hogy a kommentbe írja már be az, aki ismer ennél kisebb településeken is sikeresen működő turikat.

Helységnév - lélekszám - hány éve működik kb. a turi beírásával. Köszönöm

Ha komolyan gondolkozol turi nyitásában vagy érdekel az online bolt indítása nézz

körül a www.hasznaltruha-sikerkonyv.hu oldalon is!

Aranyosi Réka

 

komment

Bemutatkozik a Pallium Használtruha Nagykereskedés - Borsod-Abaúj-Zemplén megye

2020/06/21. - írta: Kiss László D.

 

 

Interjút készítettem a Borsod megyében található Pallium Használtruha Nagykereskedéssel. Interjú alanyom Juhász Adrienn a cég tulajdonosa volt.



Kiss László:
Manapság egyre népszerűbbek a használtruha kereskedések és nem feltétlen csak a kispénzűek köreiben. Hogyan került kapcsolatba cégük a használt ruhák világával? Mi a cég rövid története, illetve a mögötte álló emberek szakmai története?

Juhász Adrienn:

Cégünk Magyarországon 2011 óta van jelen először mint Safitex Group ma már pedig mint Pallium Használtruha Nagykereskedés. Cégtulajdonosunk külföldi származású, aki 25 éve van a szakmában, az ő kapcsolatai által hozzuk be Magyarországra a használt ruhát. A feldolgozó vagy szortírozó üzemünkbe kerülnek először a szállítmányok, majd az értékesítési osztályra.

Kiss László: Mi jelenti a motivációt az Ön/Önök számára?

Juhász Adrienn:

Engem mint a Sales Managert az motivál, hogy országos szinten olyan elismerést szerezzünk a piacon, akiket mindenki ismer. A nevünket megismerve az emberek egy korrekt árra és a jó minőségre gondoljanak ha minket választanak.

Kiss László: Milyen árukészlettel várják a kiskereskedőket?

Juhász Adrienn:

Cégünk egyik telephelye Németországban van. Az ottani lakossági begyűjtésből dolgozunk, s amennyiben a gyűjtőzsákos árukészlet kimerül a következő szállítás előtt importálunk készre válogatott ruházatot Belgiumból és Hollandiából is.


Kiss László: Milyen szolgáltatásokkal segítik az Önökhöz érkezőket?

Juhász Adrienn:

Mint Sales Manager minden vevőnek segítek bemutatni minőségeinket, árukészletünket, fajtáinkat. Szolgáltatásaink közzé tartozik, hogy országos szinten vállalunk szállítmányozást leszerződött futárszolgálatokkal.

Kiss László: Van-e olyan különleges szortírjuk, amelyet úgy gondolja, hogy esetleg egyedi lehet - a magyar nagykereskedők között -, és szívesen ajánlana most mindenki figyelmébe?

Juhász Adrienn:

Mindig úgy válogatjuk a termékeinket, hogy nagyrészt a hazai piacra a hazai igényeknek megfelelően lehetőleg minden igényt kielégítsenek. Azt azonban tudni kell, hogy ez nem ennyire egyszerű. Ha mondjuk egy szállítmányban lévő nadrágoknak csak a 30%-a csőnadrág, amely a jelenlegi divattrend, akkor a 70% cégünk részére veszteség. Ez sajnos sokféle és fajta termékre egyaránt igaz. Ebben az esetben egyetlen valódi felválogató nagykereskedés sem tudna megélni, ha a kicsipegetett nagyja vagyis a legértékesebb árufajta kerülne eladásra a többi pedig nem, ezért olyan kombinált válogatásokat készítünk, amelynek még megfelelő az ár/érték aránya minden kiskereskedő részére.

Igyekszünk kompromisszumot és egyensúlyt találni a hazai és külföldi piacok között. Próbálunk csak csőnadrágot, leggingset, nagy méretet forgalmazni a hazai igényeknek megfelelően és kombinált csomagokat.

Kiss László: Van-e olyan termékük, amely úgy gondolja, hogy kiemelkedik minőségben, illetve árban a többi kereskedő kínálata közül?

Juhász Adrienn:

Árban én azt gondolom mindenképpen versenyképes áraink vannak. A minőség pedig valóban azt tükrözi, ami a kategóriája.

Sajnos a Magyarországi piacon nagyon elterjedt téves fogalmak mozognak a minőséggel kapcsolatban gondolok itt a krém extra első osztály és ezek kombinációiról.

Az árut a valóság szerint harmad, másod és még 3 szintre lehet bontani, aztán ezt mindenki úgy nevezi el ahogy szeretné. Nálunk ez piac egy, és bolti egy, és minimális extra jön még ki, de ez annyira kevés, hogy a bolti egybe bele kerül. Ezért a bolti egyesünk tartalmazza a bolti egyest és az extrát is. Árban ehhez igazodunk.

Ha a piacot nézzük, más a piaci egyest elhelyezi első osztálynak a bolti egyest extrának, és az extrát krémnek, máris árban 500-1000 Ft többletet tud rátenni kilónként, pedig a minőség ugyanazt tükrözi.

Kiss László: Mi jelenti jelenleg Ön szerint a legnagyobb gondot a használt ruha kiskereskedések  működésében? Hogyan lehetne ezeken a gondokon enyhíteni?

Juhász Adrienn:

A működésük egyértelműen függ a nagykereskedésektől a kapott készlettől. Megoldani nagyon nehéz mert egységes válogatást nem lehet bevezetni a nagykereskedésekbe. Enyhíti a kiskereskedők kockázatát, hogy egyes nagykereskedésekben már vásárlás előtt bele lehet pillantani a zsákokba vagy a válogatás folyamatába. Ezáltal megismeri a minőséget, amelyet vásárolni fog. Nyilván arra nincs lehetőség, hogy mindenki minden kész zsákot átnézzen, de egy körülbelüli elképzelést jó ha kap a vásárló még fizetés előtt.

Kiss László: Milyen típusú embernek ajánlaná a használt ruha kereskedést? Milyen egyéni, illetve vállalkozói készségek szükségeltetnek Ön szerint hozzá? Ki az aki egyáltalán ne is vágjon bele ebbe az üzletágba?

Juhász Adrienn:

Manapság mindenki használt ruházni szeretne, én azt mondom, aki érez magában képességet, kedvet, lelkesedést, szeret kereskedni, jönni-menni és a felmerülő problémákat könnyedén oldja meg nem görcsöl rajta, azoknak érdemes belevágni.

Azok a típusú emberek nem lesznek jó kereskedők, akik sokat görcsölnek. Egy zsák vásárlásán aggodalmaskodnak, ahelyett hogy a problémák megoldására koncentrálnának. Kell ehhez a szakmához egy lazaság, egy hamar feltalálom magam képesség is.

Kiss László: Melyek a jövőbeni célkitűzéseik? Hogyan, milyen elképzelésekkel, reményekkel vágnak neki az új esztendőnek?

Juhász Adrienn:

Ez legyen titok!

Kiss László: Mit üzenne, illetve kívánna minden kiskereskedőnek?

Juhász Adrienn:

Azt, hogy az interneten hirdetett egyet fizet kettőt kapok bálákból ne vásároljanak! Tanulják meg azt más tapasztalatai és elmondásai alapján, hogy ami túl olcsó az olyan is! Mindennek megvan az ára, és a minőséget is meg kell fizetni!


Köszönöm az interjút kedves Adrienn!

A Pallium Használtruha Nagykereskedés elérhetőségei:

Cím: 3711 Szirmabesenyő, Földvári út

Honlap: www.pallium.hu

Telefon: +36 30 651 4130

 

Kiss László - A Használtruha Sikerkönyvek szerzője 

 www.hasznaltruha-sikerkonyv.hu

komment

Vannak használtruha boltok Svájcban?

2020/06/21. - írta: Kiss László D.

       Svájcban járva, ahol a minimálbér 3200* Frank, azt hinné az ember, hogy ebben az országban nincsenek turkálók, és mégis találni.

      Most nem azokra az üzletekre gondolok, amelyeket a svájciak csak brokinak becéznek és, az adomány szervezetek tartják fenn őket, azokból számtalan van (minden 10.000 lakosra kb. 1 számolható - vajon ez lenne a jövő magyarországon is? A segélyszervezetek már próbálkoznak vele, de eddig nem nagy sikerrel, mivel a lakosságnkk át kell a gondolkozásban először állnia az adományozásra az eladás helyett). Hanem azokra, amelyeknek a tulajdonosai magánszemélyek és ahogy Magyarországon is, a válogató üzemekben és nagykereskedésekben szerzik be a készleteiket.

      A nagyobb városokban (30.000 fő fölött), már megbújik egy-két turkáló a házak alatt. Persze nem olyan sok mint Magyarországon, de egy-kettő azért akad. Ezek a boltok ha megnézzük a választékukat, kizárólag krém ruhát forgalmaznak és a vállfáik nagy mennyiségben tartalmaznak premium márkákat is -  Versace, Gucci, Armani, stb. Egy olyan országban ahol a plázamárkákat a legtöbben megengedhetik maguknak, kb. féláron még mindig megéri a krém ruhákat értékesíteni. Ezek a boltok szigorúan csak egyedileg felárazott ruhákat értékesítenek, itt nem ritka egy-egy pemium márkás darabért akár a 20-25 Frankot is elkérni.

      A legkisebb ilyen bolt is minimum 40 négyzetméteres eladótérrel rendelkezik. A svájciak jelentős része itt is szívesen spórol ha ruhavásárlásról van szó.

Kiss László - A Használtruha Sikerkönyvek szerzője - www.hasznaltruha-sikerkonyv.hu 

 * - államilag rögzített minimálbér nincs, csak az elfogadott munkáltatói minimálbér szintje 3200 Frank, de ebből kell még kifizetni az egészségügyi járulékot, ami min. 300 Frank. A többi a tiéd.

komment

Használtruha Nagykereskedéseket ajánlok a figyelmetekbe! Hajdú-Bihar Megye

2020/06/12. - írta: Takács Thomas

 

 

     A fórumokat olvasgatva láttam, hogy sokan keresnek nagykereskedéseket, olyat amelyekkel mások meg vannak elégedve és szívesen ajánlanák másoknak is. Ezért gondoltam, hogy név szerint ajánlok nektek olyan használt ruha nagykereskedéseket, amelyekben én jártam, megnéztem az árujukat, beszéltem a tulajdonossal vagy olyanokat, amelyekben nem jártam, de ismerősömmel beszéltem és csak csupa jót mondott róluk. 

     Természetesen ezeken kívül biztosan vannak még jó nagykerek, de én sem ismerhetem mindegyiket.

  

Fantasy Használtruha Nagykereskedés,

Derecske

 

     A korábban Kurucz Kft. néven a magyar piacon 1994 óta meglévő vállalkozás használt ruha nagykereskedési lerakatok számát tekintetében talán a legnagyobb ma Magyarországon. A derecskei telephely termékpalettájára jellemző, hogy nagyon jó szortírozási stratégiájuknak köszönhetően nagyon sok környékbeli kiskereskedő előszeretettel vásárol náluk mivel termékeiket rendkívül elfogadható áron kínálják.

     Egy terméküket különösen kiemelnék mégpedig a gyermek extra válogatásukat, mely ár/érték arányban nagyon jó. De megemlíthetném a jogging-shirt, férfi rövid ujjú ing, a coctail vagy a szoknya válogatásukat is. A kisebb csomagolások (10-25 kg) között kedvére válogathat az ember bármikor, mert  hozzájuk érkezve  óriási áruválasztékkal találja magát szembe a kiskereskedő.

 

Használt ruha kihelyezése bizományosi rendszerben!

     Külön szolgáltatásuk, hogy szerződött partnereik részére bizományosi értékesítésre is kihelyeznek termékeket, melynek menetéről és módjáról, illetve az így kihelyezett áruk minőségéről érdemes személyesen vagy telefonon érdeklődni. 

 

Központi címük: Derecske, Szováti út 58

+36-30/995-9354
+36-30/725-3232

info@hasznaltruha.hu

Internet címük: www.hasznaltruha.hu

 

Takács Tamás, 

Ha komolyan gondolkozol turi nyitásában vagy érdekel az online bolt indítása, ajánlom figyelmedbe a használtruha vállalkozásról írt legszéleskörűbb könyveket melyek segítenek a bolt indításban: 

www.hasznaltruha-sikerkonyv.hu 

 

 

 

komment

Melyik hónapban nem érdemes megnyitni a turkálót? Hol nyissuk meg a turinkat? Mennyi bérleti díj a reális?

2020/05/02. - írta: Aranyosi Réka

Mikor érdemes turit nyitni? Illetve mikor nem!

 

     A mikorra vonatkozóan mindenki szerint két olyan időszak van, amikor nagyon gyenge a forgalom, július/augusztusban (az emberek nyaralnak) és januárban (karácsonykor kiköltekeztek, nincs a családi kasszában ruhára pénz).

     Azt javaslom, hogy csak azok nyissanak ilyenkor, akiknek vagy nincs idejük várni, vagy, akik mondjuk pont ilyenkor találják meg a megfelelő bolthelyiséget, és nincs választásuk, ki kell venniük mielőtt mások elvinnék előlük.

 

és egy megint csak fontos kérdés a ...

Hol nyissunk turit?

 

     Egy vállalkozó barátom mondta, hogy a bolt előtti gyalogos forgalom a legfontosabb szempont ebben a tekintetben. A bolthelyiség bérleti díja csak másod vagy harmadlagos szempont (de azért lényeges(!)) ebben a kérdésben. Ha többen látják, hogy itt egy turi működik többen fognak bejönni a boltba. Ha mondjuk egy olcsó, de eldugott, a gyalogosok elől elzárt területen van a bolthelyiség, hiába remek az árukészletünk, kétséges, hogy elegendő vevőt tudunk megnyerni magunknak.

     Minél több a gyalogos a bolt előtt, annál többen fognak be is nyitni ránk. És innentől kezdve már csak az árukészleten és rajtunk múlik a dolog.... 

 

Végül egy ugyancsak fontos kérdés:     

Mennyit fizethetünk ki az üzlethelyiség  bérleti díjáért?

 

A bérleti díjnak reálisnak kell lennie a bolt méretéhez képest. Ne azt vegyük figyelembe, hogy a környéken mennyit fizetnek a többi bolt tulajdonosok, hanem azt, hogy mennyi ruhát kell ahhoz naponta(!) eladnunk, hogy a bérleti díjon felül a költségekre és az új áru beszerzésére is elegendő bevételünk legyen!

Nagyon fontos egy jó költségvetés elkészítése. A megemelkedett rezsi költségek figyelembe vételével (villany közel 3 szoros áron van a 2021-es évhez képest, a gázár pedig a 2021-es ár 8x-a. Ha ehhez hozzávesszünk egy 3-500 ezer forintos bérleti díjat, ezeket az összegeket csak egy Hádá-s árukészlettel és egy nagy alapterületű boltból lehet kigazdálkodni. 

Tehát amikor kiveszünk egy bolthelyiséget át kell néznünk az előző évi fogyasztásokat (villany/gáz) és azokat a jelenlegi árakon kell bele kalkulálnunk a költségekbe.

 

Ne kezd el a vállalkozásod, amíg el nem olvastad a Kezdő használtruha kiskereskedők kézikönyvét.

  

Érdemes még ezzel a témával kapcsolatban a következő cikkeket is átnézni:

Érdemes-e 2023-ban turkálót nyitni Magyarországon?

Érdemes-e falun turkálót nyitni?

 

Aranyosi Réka 

komment
süti beállítások módosítása